Nieuws/Buitenland
910497
Buitenland

'Militaire hulp voor Irak in strijd tegen ISIS'

Zo'n 30 landen zijn het in Parijs eens geworden om Irak „passende militaire hulp” te geven in de strijd tegen ISIS. Dat blijkt uit de slotverklaring van de conferentie over Irak en de internationale coalitie tegen ISIS.

Het is niet duidelijk om wat voor militaire hulp het precies gaat. In de verklaring staat wel dat de bestrijding van ISIS snel moet gebeuren. De deelnemers zullen „zich inzetten om de regering van Irak te ondersteunen in haar strijd met alle mogelijke middelen, met inbegrip van passende militaire hulp”. De conferentie was georganiseerd om tot een strategie te komen in de strijd tegen IS.

Uit de steun aan Bagdad blijkt dat ISIS„echt een grens is overschreden”, liet minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) na afloop weten. De steun van landen in de regio is volgens hem „onontbeerlijk” om tot een resoluut optreden tegen de terreurbeweging te komen. Nederland heeft eerder aangegeven bereid te zijn ISIS militair aan te pakken.

Op initiatief van de Franse president François Hollande spraken vertegenwoordigers van 25 tot 30 landen maandag in de Franse hoofdstad over de strijd in Irak. De Iraakse president Fuad Masum was samen met Hollande gastheer van de bijeenkomst.

De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië), Irak en een aantal andere Arabische landen waren aanwezig. Iran en Syrië, waar ISIS veel grondgebied heeft veroverd, waren niet uitgenodigd.

De Verenigde Staten hebben militaire samenwerking met Iran in de strijd tegen ISIS voorlopig uitgesloten. Een woordvoerster van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft dat maandag laten weten in Parijs. De internationale coalitie tegen IS wordt geleid door de VS.

De top krijgt vrijdag een vervolg in New York bij de VN. Daar spreekt de Veiligheidsraad over de strategie tegen ISIS. Timmermans is daar ook bij. Hij is hiervoor met een dertigtal andere ministers uitgenodigd.