Nieuws/Binnenland
910501
Binnenland

Grootste fietsenhok ter wereld in Utrecht

Een aannemer begint maandag op het Stationsplein in Utrecht met de bouw van de grootste overdekte fietsenstalling ter wereld. Naast het Centraal Station verschijnt een stalling van drie verdiepingen, waarin plaats is voor 12.500 fietsen. In 2016 moet het eerste deel van het mega-fietsenhok klaar zijn volgens de gemeente.

Spoorbeheerder ProRail levert maandag ook weer een deel van de omvangrijke stationsrenovatie in Utrecht op. De sporen 1 tot en met 3 zijn opgeschoven in de richting van de Utrechtse binnenstad. De perrons zijn dubbel zo breed geworden. Het dak van de perrons vormt de vloer van het nieuwe oostelijke deel van het Stationsplein. Utrecht gaat daar tot in 2018 aan bouwen.

ProRail en Utrecht zijn al jaren aan het werk aan en rond het Centraal Station. De omvangrijke bouwwerkzaamheden zijn nodig omdat ProRail in 2030 zo'n 100 miljoen reizigers per jaar in Utrecht verwacht. De gemeente grijpt de renovatie van het spoorcomplex aan om de verouderde omgeving helemaal te vernieuwen. Het nieuwe stationsgebouw is naar verwachting eind 2016 klaar.