Nieuws/Binnenland
910503
Binnenland

Dijksma: schieten van zwijnen kafkaësk

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is niet te spreken over de jager die zondag bij Weert enkele wilde zwijnen afschoot. Voor het Radio 1-programma De Ochtend sprak ze maandag van „een Kafka-achtige situatie”. De staatssecretaris is het eens met de provincie Limburg, die het schieten van de zwijnen eerder veroordeelde.

„Dit had niet mogen gebeuren.” Dat concludeert de Limburgse provinciebestuurder Patrick van der Broeck maandag na een dag overleg met alle partijen die zondag betrokken waren bij het afschieten van wilde zwijnen. Die had de brandweer net daarvoor had gered uit de Zuid-Willemsvaart bij Weert.

De provincie, de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging zeggen goed te kunnen begrijpen dat het doodschieten tot publieke verontwaardiging heeft geleid.

De zwijnen werden doodgeschoten nadat ze eerst uit de Zuid-Willemsvaart waren gered. De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over de gebeurtenis.

De jager die de zwijnen afmaakte, heeft nog geen proces-verbaal gekregen. Politie en justitie onderzoeken nog of hij strafbaar is.