Nieuws/Binnenland
910518
Binnenland

AFM: Inzicht geven in kosten hypotheken

Hypotheekverstrekkers moeten binnenkort wellicht meer inzicht geven over de kosten van dienstverlening tijdens de looptijd van een hypotheek. De Autoriteit Financiële Markten en de Vereniging Eigen Huis gaan daar 'op korte termijn' over in gesprek.

Dat blijkt uit een brief die de AFM begin deze maand aan de VEH heeft verstuurd, en die vandaag op de site van de toezichthouder is gepubliceerd.

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven en -bestuurslid Theodor Kockelkoren noemen het "inzicht in de dienstverlening en de kosten daarvan tijdens de looptijd van de hypotheek" in hun brief 'noodzakelijk'. "Wij roepen de sector dan ook op dit inzicht aan klanten te bieden."

Brandbrief

De Vereniging Eigen Huis stuurde de AFM deze zomer een brandbrief: de belangenbehartiger concludeerde uit eigen onderzoek dat "de meeste adviseurs terughoudend en onduidelijk zijn over hun adivsering en de advieskosten tijdens de looptijd van de hypotheek".

De VEH wil daarom dat er een aanvulling komt op het 'dienstverleningsdocument', waarin nazorg een prominente plek krijgt. De Autoriteit is wel in voor een gesprek, maar wil het document niet op stel en sprong aanpassen. "Het DVD is slechts een jaar oud", schrijven de AFM-bestuurdres. "Consumenten en financieel dienstverleners moeten tijd krijgen om aan het document te wennen."