Nieuws/Buitenland
91062
Buitenland

Boete voor oppositieleider Navalny na protest

BRUSSEL - Een rechtbank in Moskou heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalny maandag veroordeeld tot een geldboete van 20.000 roebel (320 euro). Hij krijgt de boete voor zijn rol in het volgens de autoriteiten illegale protest in Moskou zondag.

Dezelfde rechtbank zou zich later op de dag nog buigen over een aparte aanklacht tegen hem wegens het niet opvolgen van bevelen van een politieagent.

De Europese Unie eiste maandag van de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating van de betogers die zondag tijdens vreedzame demonstraties werden opgepakt. De politie-inzet is in strijd met de ook in de Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag weten.

Mogherini riep Rusland op de fundamentele rechten te waarborgen en volledig te voldoen aan zijn internationale verplichtingen.

Zie ook: VS veroordeelt arrestaties Rusland

Het Kremlin wees de oproepen van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de demonstranten vrij te laten meteen af. Moskou zei maandag dat de protesten van zondag illegaal waren en beschuldigde de organisatoren ervan tieners te hebben betaald om eraan mee te doen.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde de protesten ,,een provocatie''. Hij zei dat de autoriteiten vrezen dat activisten van de oppositie in de toekomst weer zullen proberen mensen aan te moedigen de wet te overtreden.

Bij de massale protesten in het land tegen corruptie pakte de politie honderden mensen op. Een van de arrestanten was oppositieleider Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen. Bij zijn voorgeleiding voor de rechter maandag zei Navalny dat de rechtbank premier Medvedev zou moeten dagvaarden voor verhoor in plaats van hem.

De betogingen van zondag waren de grootste in Rusland sinds jaren.