Nieuws/Binnenland
910736
Binnenland

Kamerlid Klein haalt USB-stick niet op

Als Kamerleden vrijdag vanaf 15.00 uur hun beveiligde USB-sticks met begrotingsstukken mogen ophalen, is Norbert Klein (50PLUS/Klein) er niet bij. Het Kamerlid weigert de stick in ontvangst te nemen, liet hij weten.

„Als de sticks met stukken uit de miljoenennota worden uitgereikt, weten Nederlanders nog steeds van niets want er rust een embargo op. Dat staat haaks op het voor mij belangrijke uitgangspunt van een open democratie”, aldus Klein. Hij steunde afgelopen weken pogingen van Kamerlid Ronald van Raak (SP) om de gegevens openbaar te krijgen. „Het is belachelijk dat niet alleen de regeringspartijen maar ook de drie hulpsinten D66, SGP en ChristenUnie alles wel al weten.”

Het eerder uit de PVV gestapte onafhankelijke Kamerlid Roland van Vliet neemt de stick maandag pas in ontvangst, omdat hij vanwege privéredenen vrijdag niet in Den Haag is.

De SP, die de afgelopen weken steeds te hoop liep tegen het lekken uit de begroting, haalt de stickjes vrijdag wel op. „We laten ons niet nog meer op achterstand zetten, dat zou dom zijn. We willen nu eindelijk wel eens weten of de beweringen kloppen”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De sticks zijn zo beveiligd dat printen of downloaden onmogelijk zou moeten zijn. Ze zitten per fractie in één envelop, in een andere envelop zitten geheime codes om ze te kunnen lezen.