Nieuws/Binnenland
910750
Binnenland

Politie bijt zich stuk op computers afperser

De politie bijt zich in het onderzoek naar de 36-jarige Aydin C., verdacht van aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam, nog steeds stuk op de beveiligde gegevens die zijn gevonden op harde schijven in zijn woning. Dit bleek vrijdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de zaak. C. wordt ook verdacht van de afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd, die in oktober 2012 zelfmoord pleegde.

C. houdt sinds zijn aanhouding zijn kaken stijf op elkaar en heeft tot nu toe ook op geen enkele manier meegewerkt aan het ontsleutelen van de beveiligde gegevens. Hij verscheen vrijdag net als bij een eerdere pro-forma zitting zelf niet in de rechtszaal.

Officier van justitie Annet Kramer zei vrijdag dat nog steeds wordt gewerkt aan decodering van de gegevens, maar dat het nog niet is gelukt de beveiliging te kraken. Wel doken onlangs in niet-beveiligde gegevens de internet-aliassen van 250 mogelijke slachtoffers op.

Hoeveel gedupeerden er precies zijn, is onduidelijk. In Nederland heeft het Openbaar Ministerie (OM) 40 slachtoffers in beeld. Ook zijn negen aangiften tegen C. gedaan. Het OM denkt dat buitenlandse onderzoeken nog leiden tot „enkele tientallen zaken” om te worden betrokken in het proces tegen C. Een aangekondigd Canadees uitleveringsverzoek tegen hem is nog niet binnen.

C. verleidde jonge meisjes via internet om voor de camera uit de kleren te gaan. Later benaderde hij hen opnieuw en perste hen af door te dreigen de beelden te verspreiden. Hij opereerde volgens het OM op een „zeer dominante, agressieve en nare manier”. Ook deed hij zich als 13-jarige jongen voor om homoseksuele mannen tot seks voor de camera te bewegen. Als vader van de jongen dwong hij hen vervolgens fors te betalen.

C. heeft gesprekken met een psycholoog de afgelopen periode afgebroken. Volgens zijn advocaat Christian van Dijk gingen die „teveel over de inhoudelijke kant van de zaak. Het vertrouwen was weg.” Het OM overweegt nog om C. te laten observeren in het Pieter Baan Centrum.

Justitie denkt eind dit jaar klaar te zijn voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.