Nieuws/Binnenland
910759
Binnenland

Pierre Wind 'Kok des Vaderlands'

Pierre Wind is door Natuur & Milieu benoemd tot Kok des Vaderlands. Dat houdt in dat de Haagse kok de komende 2 jaar zich gaat inzetten voor duurzaam en gezond eten.

Hij doet dat door „nationale gebeurtenissen te vertalen in gerechten”, laat hij vrijdag weten. „Denk bijvoorbeeld aan Prinsjesdag komende dinsdag. Ik weet nog niet precies of en wat ik dan ga maken, maar het zou een koffertje van groente kunnen zijn waar zwarte inkt van een inktvis uit lekt en een fel licht stipje van piccalilly, als verwijzing naar alle begrotingsstukken die altijd vooraf uitlekken en de hoop die er gloort na de crisis van de laatste jaren.”

Hoe vaak hij een nationale gebeurtenis gaat 'koken', weet Wind nog niet. „Ik ben een nieuwsjunk, dus aan inspiratie geen gebrek. Maar ik hoop ook dat mensen mij van tips gaan voorzien.”

Daarnaast plaatst Wind ook veel recepten en kooktips op de website van Natuur & Milieu. „De inzet is vers en stressloos eten”, zegt hij. „Voor veel mensen levert gezond koken stress op, ze weten niet wat ze moeten maken en denken dat werken met verse producten veel tijd kost. Ik ga het tegendeel bewijzen.”