Nieuws/Binnenland
910816
Binnenland

Lagere straf voor doodrijden broer

De 23-jarige Shafiq A. heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen voor het doodrijden van zijn broer Farid. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem vrijdag tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook kreeg hij een werkstraf van 240 uur en mag hij 2 jaar niet autorijden.

De rechtbank legde hem eerder een celstraf op van 2 jaar en 5 jaar rijontzegging. Volgens het hof heeft A. zijn broer echter niet met opzet gedood. De man zat in juni 2012 in Amsterdam zonder geldig rijbewijs achter het stuur en trok meerdere malen snel op en remde hard, terwijl zijn 21-jarige broer aan het portier hing.

Het slachtoffer werd over een afstand van tientallen meters meegesleurd. Later reed A. over hem heen, waarna hij zonder te stoppen doorreed. Farid overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

A. ontkende tegenover de politie dat hij de bestuurder was. Hij beweerde dat de auto gestolen was, maar volgens het hof is er genoeg bewijs dat de man wel degelijk achter het stuur zat. Ooggetuigen zeiden dat de twee broers ruzie hadden over de vraag wie de auto die avond mocht meenemen.