Nieuws/Binnenland
910839
Binnenland

Dansen tot aan het ochtendgloren

Tijdens feestweekend Amsterdam Dance Event mogen alle deelnemende disco's en dansclubs de deuren openhouden tot acht uur 's morgens. Het gaat om een proef waarbij de officiële sluitingstijden tijdelijk kunnen worden genegeerd.

Dat maakte burgemeester Eberhard van der Laan zojuist bekend. Het Amsterdam Dance Event is het grootste internationale festival voor elektronische muziek. Veel wereldberoemde dj's komen tussen woensdag 15 oktober en maandag 20 oktober naar de hoofdstad om over de muziek te praten, maar in de nachten wordt er ook veel muziek gemaakt.

Doorschenken

Sommige deelnemende clubs hebben al een vergunning om lang geopend te blijven, maar tijdens de proef mogen ook tientallen bars, restaurants en debatcentra doorschenken tot aan het ochtendgloren. Door de openingstijden te verruimen hoopt Van der Laan te voorkomen dat de duizenden bezoekers tegelijk naar huis gaan, wat extra overlast met zich zou meebrengen.

Het toezicht wordt niet versoepeld. "De gemeente zet extra handhavers in tijdens het festival om er op toe te zien dat de regels worden nageleefd. Bijvoorbeeld als het gaat om geluidsvoorschriften, doorschenken aan beschonken personen, gehanteerde leeftijdsgrenzen en overlast op straat", aldus een zegsman van de burgemeester.

Regels versoepelen

De proef is onderdeel van het beleid van Van der Laan om goedwillende ondernemers die de regels naleven meer ruimte te geven. "Dat houdt in dat bonafide ondernemers die geen overlast veroorzaken, kunnen rekenen op een soepelere opstelling van de gemeente door bonusmaatregelen", legt een woordvoerder uit. "Het verruimen van de openingstijden is daar een voorbeeld van, maar daarnaast wordt bijvoorbeeld ook de vergunningstermijn voor horecazaken opgerekt van drie naar vijf jaar, en krijgen welwillende horecaondernemers minder vaak gemeentelijke handhavers over de vloer."