Nieuws/Binnenland
910898
Binnenland

Onbegrip terugkomst ebola-artsen

Lang niet iedereen in ons land blijkt even gelukkig met die repatriëring van de mogelijk met ebola besmette twee tropenartsen. Op Twitter is een discussie hierover ontstaan. Veel Nederlanders vrezen een ebola-uitbraak in ons land en snappen niet dat de artsen niet in Afrika blijven. 

"Ebola, binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar," tweet iemand. "Waarom worden ze naar Nederland gehaald, ze kunnen daar toch in quarantaine", "Waarom Nederland onnodig blootstellen aan dergelijke ziekten,"; "Hoe haal je ebola naar Nederland, zo dus"; "Buitenlandse zaken speelt Russisch roulette, haalt 2 met ebola besmette artsen terug"; "Mag ik het stom noemen om die artsen naar Nederland te halen," zijn veel gelezen berichten op Twitter.

Volgens woordvoerder Wyghel van het RIVM zijn dat soort reacties ingegeven door onwetendheid en angst. "Iemand met ebola heeft in ons land juist meer kans op overleving dan in een Afrikaans land en de kans op een uitbraak is er nauwelijks."

RIVM-directeur Van Dissel en het LUMC leggen dat uit: "Het is van belang dat iemand wordt opgenomen. Als iemand last krijgt van zijn luchtwegen, kan hij worden beademd. Vallen de nieren uit, dan kan de patiënt in het ziekenhuis op een kunstnier worden aangesloten. Het gaat het erom dat de acute fase van de ziekte wordt overbrugd. Vaak zie je daarna herstel."

Het Leids Universitair Medisch Centrum, waar mensen uit Afrika met ebola worden opgenomen, stelt dat er voor andere patiënten, bezoekers en medewerkers geen risico op besmetting is. "Het LUMC heeft isolatiekamers waar patiënten in volledige isolatie worden verpleegd. We hebben een speciale, patiëntluwe ingang naar die isolatiekamer. De vervoerende medewerkers dragen beschermende pakken."