Nieuws/Binnenland
910900
Binnenland

Zwemmende zwijnen gedood

De wilde zwijnen die zondag bij Weert levend uit de Zuid-Willemsvaart zijn gehaald, zijn afgeschoten door een jachtopziener. Enkele zwijnen overleefden de zwemtocht niet. Hoeveel van de acht beesten die in het kanaal terecht waren gekomen precies op de kant zijn afgeschoten, kan de brandweer niet zeggen. De Partij voor de Dieren stelt dat 'het doden van dieren in nood onwenselijk is' en heeft Kamervragen gesteld.

„Dit is weer een tragisch bewijs van de noodzaak om het huidige wildstandbeleid af te schaffen”, zegt een woordvoerster van Natuurmonumenten. „Er is in natuurgebieden veel meer plek voor groot wild dan de provincies doen voorkomen. Niet voor niets is de discussie daarover de afgelopen tijd in een aantal provincies weer opgelaaid.”

De wilde zwijnen zijn afgeschoten door een jachtopziener omdat ze zich ophielden buiten de aangewezen leef- en verblijfgebieden. In Midden-Limburg is dat het Meinweggebied. De enige andere plek in Nederland waar wilde zwijnen mogen zijn, is de Hoge Veluwe. Als ze buiten die gebieden komen, moeten ze op grond van provincierichtlijnen worden afgeschoten.

Hoe de dieren in het kanaal bij Weert terecht zijn gekomen, is een raadsel. Het lukte de brandweer zondagochtend om een aantal zwijnen met behulp van twee boten en een wildtrap weer op het droge te krijgen.