Nieuws/Binnenland
910902
Binnenland

Arts: pak van mijn hart als ik niet ziek ben

Eén van de twee Nederlandse artsen die in Sierra Leone mogelijk besmet is met het ebolavirus is wel een beetje bang. „Maar ik ben niet overmand door angst. Ik kan nog slapen”, zei de arts Nick Zwinkels vrijdag in het Radio 1 Journaal. „Als ik niet ziek ben, is dat een pak van mijn hart.”

Het moeilijkst vinden hij en zijn collega Erdi Huizenga nog dat ze door hun terugkeer naar Nederland alle medewerkers van het ziekenhuis waar ze werken „in de zwaarste tijd in de steek moeten laten”. Ook onder de verpleegkundigen zijn (mogelijk) besmettingen. Alle medewerkers daar moeten 3 weken in quarantaine blijven in het ziekenhuis.

Evacuatie

Zwinkels, verwacht dat hij en Huizenga zondag terug gaan naar Nederland. „Dat kan niet zo maar met een lijnvlucht. Het wordt een medische evacuatie.” In Nederland worden de twee „naar alle waarschijnlijkheid“ voor 3 weken in quarantaine geplaatst.

Voorlopig voelt de arts zich prima. Over 2 weken denkt hij zelf duidelijkheid te hebben. „De incubatietijd van het virus is 21 dagen en mijn laatste risicocontact met een zieke patiënt was vorige week.”

Volgens hem was het ziekenhuis in Sierra Leone goed voorbereid. Toen er binnen 24 uur toch drie patiënten met verschijnselen waren „dacht ik wel: dit begint uit de hand te lopen”.