Nieuws
910940
Nieuws

Panasonic komt met kleinste systeemcamera

Net als bij Samsung spitst de vernieuwing op cameragebied bij Panasonic zich toe op compacte systeemcamera’s zonder spiegel. Tijdens de Photokina onthult het bedrijf de Lumix GM5, naar eigen zeggen ’s werelds kleinste camera met verwisselbare lens en Live Viewfinder.

Met de GM5 (vanaf 850 euro met lens) richt Panasonic zich op consumenten die een handzame en ook stijlvolle camera willen. De body is gestroomlijnder dan die van andere systeemcamera’s.

Samen met Olympus behoorde Panasonic tot de eerste fabrikanten die spiegelloze systeemcamera’s ging maken. De afgelopen jaren is men erin geslaagd het formaat van de camera verder te verkleinen en tegelijk de beeldkwaliteit te verbeteren. Het aantal creatieve functies is uitgebreid. Met de nieuwe functie Snap Movie kan je video’s opnemen met een vooraf ingestelde duur van 2, 4, 6 of 8 seconden en zo een kort filmpje van bewegende foto’s maken. Een ander nieuwtje is de mogelijkheid om tegelijkertijd foto’s te maken met en zonder filtereffecten. Hierdoor kan men de beelden vergelijken en het favoriete beeld delen met vrienden.  De Live Viewfinder (LVF) biedt nog meer controle over de compositie. Met de Touch Pad AF-functie is het mogelijk de  LVF en het beeldscherm tegelijkertijd te gebruiken.

Verder introduceert Panasonic een nieuw topmodel compactcamera. De LX100 (900 euro) behoort tot de meer  geavanceerde camera’s met een vaste lens. Uitgebreid is het aantal handmatige bedieningsopties, niet bepaald een camera voor beginners dus. De LX100 heeft een 4/3 inch MOS-sesnsor met een hoge gevoeligheid. Deze is ruim vijf keer zo groot als de sensor van de Lumix LX7. Volgens Panasonic is de beeldkwaliteit daardoor net zo goed als die van een camera met verwisselbare lens.