Nieuws/Buitenland
910940104
Buitenland

Polen stuurt sms naar migranten aan de grens: ’Ga terug naar Minsk!’

De Poolse politie bij de grens met Wit-Rusland.

De Poolse politie bij de grens met Wit-Rusland.

WARSCHAU - De Poolse autoriteiten hebben tienduizenden sms’jes verstuurd naar mobiele telefoons in Wit-Rusland. Warschau probeert op die manier migranten te ontmoedigen die naar Polen willen reizen. „De Poolse grens is gesloten. De autoriteiten in Belarus hebben jullie leugens verteld. Ga terug naar Minsk”, staat in het tekstbericht. Iedereen die zich in de grensstreek bevindt en in bezit is van een mobiele telefoon, ontvangt het bericht.

De Poolse politie bij de grens met Wit-Rusland.

De Poolse politie bij de grens met Wit-Rusland.

Verder staat in het sms’je dat de migranten het risico lopen opgesloten te worden als ze toch de grens oversteken, omdat het om illegale migratie gaat. Bij het tekstberichtje is een link toegevoegd naar websites met uitleg in het Arabisch, Engels, Russisch en Frans over het Poolse beleid voor illegale migranten.

Duizenden migranten uit vooral het Midden-Oosten hebben de afgelopen maanden geprobeerd om vanuit Wit-Rusland de EU-landen Polen, Letland en Litouwen binnen te komen. Het regime van de Belarussische leider Loekasjenko laat hen ongehinderd door uit vergelding voor EU-sancties. De drie landen hebben de noodtoestand uitgeroepen, hekken geplaatst en het leger ingezet.

Gevangengezet

De Poolse autoriteiten meldden deze week dat ze sinds begin augustus 8200 migranten hebben tegengehouden die Polen probeerden binnen te komen. Ongeveer 12.000 migranten slaagden er wel in de grens over te steken. Zij zijn gevangengezet. De Poolse douane liet weten dat alleen dinsdag al 473 migranten aan de grens zijn tegengehouden.

Wit-Rusland kreeg afgelopen jaar tal van strafmaatregelen opgelegd voor het bruut neerslaan van de protestbeweging in het land. Die kwam op de been rond de volgens de EU door president Aleksandr Loekasjenko gestolen verkiezingsoverwinning van een jaar geleden. Loekasjenko sloeg terug door onder anderen Iraakse migranten naar zijn land te halen en over de grens met EU-landen Litouwen, Polen en Letland te zetten. Ook maakte hij een eind aan de samenwerking met de EU om illegale migratie tegen te gaan en migranten die in de Unie niet welkom zijn terug te sturen.