Nieuws/Binnenland
910948
Binnenland

Laarbeek wil af van burgemeester

Een meerderheid van de gemeenteraad van Laarbeek zegt dat de verhouding met burgemeester Hans Ubachs is verstoord. De Brabantse gemeente heeft dat vrijdag bekendgemaakt over de uitkomst van een besloten raadsvergadering donderdagavond. De precieze gevolgen zijn nog onbekend. De burgemeester blijft vooralsnog in functie, laat de gemeente weten.

Aanleiding voor de verstoorde verhouding is een geheim rapport over het functioneren van de D66-burgemeester. Volgens het Eindhovens Dagblad staat in het rapport dat de burgemeester heeft gelogen over twee schijnbaar futiele zaken. Hij verzon bijvoorbeeld een smoes om onder werk uit te komen om in zijn vorige woonplaats Sinterklaas te kunnen spelen.

Burgemeester Ubachs laat via een woordvoerder weten dat hij zich beraadt op de situatie en op een later moment in een openbare vergadering uitleg zal geven.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk is volgens een verklaring onaangenaam verrast en ontstemd over de gebeurtenissen in Laarbeek. Hij gaat ervan uit dat de burgemeester in de komende periode op een normale wijze zijn ambt kan uitoefenen, zo laat hij weten.