Nieuws/Binnenland
910958
Binnenland

'Veroordeling moordbazen van groot belang'

Een deal met een kroongetuige tijdens het al maanden lopende hoger beroep van een monsterproces, zoals Passage, is een absoluut novum, zegt Hugo Hillenaar. Hij is hoofd van het Openbaar Ministerie (OM) in het hoger beroep. „Het is de eerste keer dat dit gebeurt.”

Een novum met een fiks maatschappelijk belang, vindt het OM. Hillenaar: „Het gaat om liquidaties, die hebben grote impact. Ze doen zich voor op de openbare weg, er wordt bruut geweld gebruikt, er zijn omstanders die gevaar lopen. In Passage zijn de uitvoerders en tussenpersonen veroordeeld, maar wij vinden het van groot belang om ook in de zaken van de opdrachtgevers, degenen die aan de touwtjes trekken, tot een veroordeling te komen. Wij denken dat we onze bewijspositie in dat specifieke opzicht met deze getuige aanmerkelijk versterken.”

Fred Ros maakte in 2007 al kenbaar dat hij mogelijk wilde praten. Waarom heeft het 7 jaar moeten duren voordat er met hem zaken gedaan konden worden?

Hillenaar: „Het is altijd speculeren, ik kan niet in het hoofd kijken van deze verdachte. In ieder geval is het ervan gekomen dat de gesprekken met de getuige zijn hervat, in december vorig jaar. Vervolgens is er een ordner aan verklaringen opgenomen, die in de kluis zijn beland. Daarna is bekeken hoe betrouwbaar de verklaringen zijn en wat wij ermee kunnen in hoger beroep. Er heeft bij ons een zorgvuldig proces van afweging plaatsgevonden. Dat heeft geleid tot de conclusie dat dit belangrijke en betrouwbare verklaringen zijn.”

Afgesproken is een gehalveerde strafeis in ruil voor een pakket verklaringen. Is dat de enige afspraak?

„De deal is een gehalveerde strafeis. Verder kan ik bevestigen dat de getuige in een beschermingsprogramma zit, maar meer ook niet. We doen nooit mededelingen over dat programma.”

Passage is een proces van extreem lange adem geweest. Leidt deze ontwikkeling opnieuw tot vertraging?

„Die is onvermijdelijk. De getuige zal gehoord moeten worden door de advocaten en er zal mogelijk ook nader onderzoek moeten komen. We hebben de vertraging meegewogen, maar het maatschappelijk belang en de waarheidsvinding wegen zwaarder dan het bezwaar van opnieuw vertraging.”

Heeft de getuige ook over zijn eigen rol verklaard?

„Ik kan niet ingaan op de inhoud van de verklaringen, maar onderdeel van de deal is ook dat hij de waarheid spreekt over zichzelf. Hij heeft ook over zijn eigen rol verklaringen afgelegd.”

Is dit een schone deal, kunnen we met deze getuige minder problemen verwachten dan met Peter la S.?

„Ik kan in elk geval zeggen dat we het procedureel anders hebben aangepakt en dat we geleerd hebben van de eerdere ervaringen. De dingen die met La S. zijn misgegaan, hebben we nu zoveel mogelijk proberen te voorkomen.”