Nieuws/Binnenland
910960
Binnenland

Gevolgen hinder AWACS voor gezondheid beperkt

De gezondheidsgevolgen van de geluidshinder veroorzaakt door militaire vliegtuigen (waaronder AWACS) in Zuid-Limburg zijn beperkt. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoeksrapport van het RIVM.

Wel is er een aanwijzing voor een verhoogde kans op sterfte door een beroerte in het gebied waar mensen de meeste geluidshinder ondervinden. Maar of dit door de geluidshinder komt is niet aan te tonen. De leefstijl (eten, drinken, roken) speelt namelijk ook een rol hierbij en die informatie is niet bekend. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Verder wijst er niets op dat mensen in de regio een verhoogd risico lopen op vroegtijdig sterven door hart- en vaataandoeningen. De effecten op leesvaardigheid blijken zeer minimaal. Van de 638 kinderen in Zuid-Limburg met een leesachterstand hebben naar schatting twee dat als gevolg van de geluidshinder.

De oorzaak van alle hinder is het NAVO-vliegveld in Geilenkirchen, net over de Duitse grens bij Schinveld. Gemeenten als Onderbanken, Brunssum en Schinnen hebben veel last van de vliegtuigen. Maar de omvang van die hinder is flink afgenomen. Tussen 2002 en 2012 met ongeveer de helft, aldus het rapport. In dat laatste jaar hadden ongeveer 29.000 mensen last van ernstige geluidshinder.

Het rapport is gemaakt in opdracht van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Zij gaat samen met haar collega Jeanine Hennis van Defensie overleggen met de regio over de resultaten van het onderzoek.