Nieuws/Binnenland
910983
Binnenland

Polderjihadisten bij top ISIS

Nederlandse jihadisten zijn doorgedrongen tot topleden van terreurbeweging ISIS, die direct contact hebben met de hoogste terreurleider ’Kalief’ Abu Bakr al-Baghdadi.

Zo had de Nederlandse jihadist Abu Ubaida al-Maghribi een leidende rol in de ISIS-gevangenis waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangen zat voordat hij werd onthoofd. Deze Nederlandse commandant zou door eigen strijders inmiddels zijn vermoord op verdenking van spionage. Nog een lijst Nederlanders wordt genoemd in de gevangenhouding van ex-jihadist Jejoen Bontinck, in het strafdossier van een omvangrijke jihadrechtszaak later deze maand.

Koppensneller

Een ander voorbeeld is ’koppensneller’ Khalid K. uit Almere, die poseert met de Duitse jihadist Denis Mamadou Gerhard Cuspert. Deze Duitse bekeerling uit Berlijn gaf zijn glanscarrière als rapper ’Deso Dogg’ op en behoort nu tot de entourage van ISIS-leider Al-Baghdadi onder de strijdnaam Abu Talha Al-Almani. Over hem gaan huiveringwekkende verhalen over lijkschennis.

Ex-rappers zijn geliefde ’prooien’ voor ISIS. Deso Dogg zou tientallen radicalen tot jihadgang hebben aangezet. Ook uit Nederland zijn rappers vertrokken, zoals de 23-jarige Marouane Boulahyani uit Arnhem. Hij is actief als ISIS-strijder, maar voor zijn vertrek rapte hij onder de naam ’Maru-One’ radicale teksten als: ’Nederland komt zeker aan de beurt. Alles is gepland’. De Arnhemse rapper was zelfs een keer te gast bij radiozender FunX, een Nederlands publiek radiostation dat zich richt op jongeren.

Bovenstaande namen staan in een lijst van 136 profielen van jihadisten die De Telegraaf de afgelopen weken heeft verzameld.