Nieuws/Binnenland
911004
Binnenland

Rode Kruis: volg een EHBO-cursus

Van elke dertig Nederlanders heeft maar eentje genoeg verstand van eerste hulp. Die kennis kan „flink worden opgeschroefd” en daarom is het belangrijk dat mensen een EHBO-cursus volgen. Die oproep deed het Rode Kruis zaterdag, op de Wereld Eerste Hulp Dag.

Als iemand een ongeluk krijgt, onwel wordt of op een andere manier in de problemen komt, is het negen van de tien keer een omstander en niet een hulpverlener die een leven redt. Het Rode Kruis noemt als voorbeeld een geblokkeerde luchtweg. Die „kan na vier minuten al fataal zijn. Hulpdiensten zijn niet altijd snel genoeg ter plaatse.” Dan zijn het de omstanders die moeten helpen, maar zij „weten niet altijd wat ze moeten doen”.

Om de mensen te helpen heeft het Rode Kruis bijvoorbeeld een EHBO-app voor mobiele telefoons. Die is door 1,4 miljoen mensen gedownload. De app vertelt mensen onder meer waar de dichtstbijzijnde AED is, een apparaat dat kan helpen bij het reanimeren. Het Rode Kruis geeft ook cursussen. Zo kunnen ouders leren wat ze moeten doen als hun kind een ongeluk krijgt.