Nieuws/Binnenland
911012
Binnenland

Gemeente: aansprakelijk voor dug-outongeval

De gemeente Achtkarspelen erkent aansprakelijkheid voor de gevolgen van het instorten van een dug-out in Twijzel afgelopen mei. Bij dat ongeluk kwam een 10-jarig meisje om en raakten vijf kinderen gewond. „Een schaderegelaar gaat met in gesprek met de zes families, bekijken wat de schade is en wat uiteindelijk zal worden uitgekeerd”, stelt een woordvoerster. Mogelijke bedragen kan zij nog niet noemen. Verder onderzoekt het OM in Noord-Nederland of er strafrechtelijk gezien sprake is van schuld.

„De gemeente erkent dat zij als eigenaar van het sportveld ook eigenaar was van de dug-out en aansprakelijk is voor de gevolgen van het instorten daarvan”, liet Achtkarspelen zaterdag in een verklaring weten. Ook geeft de Friese plaats toe dat „het lang heeft geduurd voordat aansprakelijkheid is erkend.” In eerste instantie wilde Achtkarspelen wachten op het OM, dat volgens de gemeente in de eerste week van juni al met onderzoeksresultaten zou komen.

„Maar nu de resultaten lang op zich laten wachten, stellen we de belangen van de families en de sportverenigingen voorop”, aldus de zegsvrouw. Volgens haar nam de gemeente dat besluit na een gesprek met de familie van het overleden meisje en de advocaat van de andere gezinnen. „Zij wilden graag dat wij nu onze aansprakelijkheid zouden erkennen.” De uitkomsten van het OM zijn er nog steeds niet: die worden nu eind september verwacht.

Burgemeester Gerben Gerbrandy heeft naar eigen zeggen vanaf het begin aangegeven dat Achtkarspelen haar verantwoordelijkheid neemt en er alles aan wil doen om de betrokkenen zo goed mogelijk te helpen. „Als de betrokken families vinden dat we hierin zijn tekortgeschoten dan bieden we hiervoor onze excuses aan”, zegt hij.

De slachtoffers deden op 21 mei mee aan een korfbaltoernooi van meerdere Friese basisscholen. Tijdens het ongeluk zaten ze niet in de dug-out, maar erbovenop.