Nieuws/Binnenland
911026
Binnenland

'Meldpunt kerkmisbruik was lang genoeg open'

Vrouwen die in hun jeugd zijn misbruikt door geestelijken eisen in kort geding tegen de rooms-katholieke kerk in Nederland dat het misbruikmeldpunt weer wordt geopend. Dat meldden de Bisschoppenconferentie (BC) en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) zaterdag. De zaak dient komende donderdag in Utrecht.

De stichting Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) wil alsnog klachten kunnen indienen over seksueel misbruik, maar het kerkelijk meldpunt daarvoor is sinds 1 juli 2014 gesloten voor zaken die zijn verjaard en tegen overleden personen. Pogingen die het VPKK de afgelopen twee maanden heeft ondernomen om met kerkvertegenwoordigers in gesprek te komen, liepen op niets uit, aldus VPKK-voorzitter Annemie Knibbe.

De kerkelijke organisaties vinden niet dat het meldpunt te vroeg is gesloten. „De einddatum is ruim zes maanden van tevoren aangekondigd, welke een redelijke termijn is”, stellen de organisaties in een gezamenlijk persbericht. Vrouwen hebben volgens het vrouwenplatform vanwege schaamtegevoelens langere tijd nodig dan mannen om hun verhaal te vertellen.

De klachtencommissie voor misbruik in de katholieke kerk sloot in juli, na vier jaar, haar deuren. Er kunnen nu alleen nog klachten worden ingediend voor niet-verjaarde zaken en nog levende daders. 1309 mannen en 276 vrouwen meldden zich.