911132
Binnenland

Aangifte tegen Opstelten om Demmink

Zes voormalige gevangenisdirecteuren hebben aangifte gedaan tegen minister Ivo Opstelen van Justitie. Ze verwijten de minister dat hij een ambtsmisdrijf heeft begaan door het onderzoek naar de omstreden oud-topambtenaar Joris Demmink moedwillig te vertragen.

Het gaat om onder anderen Bart Molenkamp en Jacques van Huet, die eerder dit jaar voor de rechtbank in Utrecht onder ede hebben verklaard over het vermeende seksueel misbuik door Demmink.

Tijdens het onderzoek naar Demmink liet Opstelten zich een aantal keer in de media uit over de aantijgingen. Hij benadrukte toen steeds dat zijn voormalige topambtenaar onschuldig is. De bewindsman verbaasde menigeen door in dit stadium voor de NOS-radio over de zaak te zeggen: „Het was niks, het is niks en het wordt niks.” Normaliter doet de politiek vrijwel geen uitspraken over lopende rechtszaken.

In de aangifte schrijven de zes oud-gevangenisdirecteuren: ,,In plaats van het voorvarend opdracht geven tot een gedegen strafrechtelijk onderzoek, wekt de minister met zijn voorbarige uitspraken dat zijn (voormalig) secretaris-generaal boven alle verdenking verheven is, de indruk het openbaar ministerie te belemmeren in zijn taakuitoefening."

Het gonst al jaren van de geruchten over seksuele escapades van de oud-topman van Justitie. Demmink zou een voorliefde voor tieners aan de dag hebben gelegd en zijn machtspositie hebben misbruikt.