Nieuws/Binnenland
911199715
Binnenland

’Lesmethoden gekuist onder invloed van reformatorische lobby’

Amsterdam - De vier grootste educatieve uitgeverijen van Nederland - Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff - censureren leermethodes voor het basisonderwijs.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Auteurs en illustratoren van lesmateriaal krijgen de opdracht om ’wereldse’ zaken als kermis, carnaval, make-up en tatoeages te vermijden. Ook zijn regenbooggezinnen, sporten op zondag en vrouwelijke predikanten bij uitgeverijen soms taboe. De evolutieleer is eveneens dikwijls een verboden onderwerp. Het gaat om boeken en digitale leermiddelen die honderdduizenden kinderen op allerlei soorten scholen gebruiken, schrijft de krant.

De uitgeverijen hanteren de richtlijnen vooral om streng christelijke scholen niet te verliezen als (potentiële) klant. Via de Stichting voor Leermiddelenontwikkeling Reformatorisch Onderwijs lobbyt het reformatorisch onderwijs bij uitgeverijen voor leermiddelen die aansluiten op de eigen levensvisie.

Door de ingrepen schetsen de leermiddelen een vertekend en verarmd beeld van de realiteit, menen acht zelfstandig methodemakers. Zeven andere makers bevestigen de censuur in een online enquête die NRC afnam. De krant is in bezit van documenten die de censuur bevestigen.