Nieuws/Binnenland
911264
Binnenland

Geld andere gokbedrijven wordt zelden aangenomen

Goede doelen in greep van loterij

Goede doelen laten jaarlijks vele tienduizenden euro’s liggen. Gokbedrijven uit binnen- en buitenland staan te trappelen om aan de charitatieve instellingen te doneren, maar die durven dat niet aan te nemen.

De goede doelen zijn als de dood dat ze dan de steun van hun grote donoren, de Postcode Loterij, VriendenLoterij en Bankgiro Loterij, kwijtraken. De instellingen moeten het namelijk bij de loterijen melden als ze geld van een ander gokbedrijf aan willen nemen.

In potentie lopen de goede doelen flinke bedragen mis. Zo doneerde het op Malta gevestigde, maar door drie Nederlanders opgezette Oranje Casino vorig jaar 100.000 euro aan de Stichting Stop Kindermisbruik en een reddingsboot ter waarde van 225.000 euro aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Toeval of niet: deze doelen krijgen geen cent van de Postcode Loterij.

Legalisering

Gokbedrijven uit binnen- en buitenland hebben al tevergeefs bij goede doelen aangeklopt. Met het oog op de legalisering van internetgokken volgend jaar, zoeken de gokbedrijven goede doelen waar zij hun naam aan kunnen verbinden.

Maar er blijven maar weinig goede doelen van naam over: de loterijen hebben de afgelopen decennia een groot deel van de Nederlandse instellingen al ingepalmd. Ruim 200 goede doelen kregen vorig jaar 413 miljoen euro van de loterijen.

Volgens de Postcode Loterij eist zij geen exclusiviteit van de instellingen die zij steunt. Maar de loterij stelt het wel op prijs bericht te krijgen als de goede doelen geld willen aannemen van een ander gokbedrijf, zegt een woordvoerder. Ook goede doelen die in principe enthousiast zijn, haken volgens meerdere bronnen direct af nadat zij overlegd hebben met ’de Van Eeghenstraat’.

VVD-Kamerlid Van Oosten gaat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) bevragen over de kwestie. „Ik snap dat loterijen afspraken maken met goede doelen. Maar ze mogen het doel, zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel, niet in de weg staan.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst voor commentaar naar de Kansspelautoriteit. De toezichthouder laat op zijn beurt weten dat hij slechts bestaande wetgeving kan controleren, en niet gaat over hoe eventuele nieuwe wetgeving eruit komt te zien.