Nieuws/Binnenland
911454
Binnenland

Gevoelige nevenfunctie Opstelten

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft er een politiek zeer gevoelige nevenfunctie op na gehouden zonder die te vermelden of stop te zetten toen hij lid werd van het kabinet. Hij steunde hier een dierbare kameraad van de Russische president Poetin mee die het omstreden beleid van het Kremlin overal verdedigt.

De VVD-bewindsman zat tot gisteren in het comité van aanbeveling van het Gergjev Festival. Dat is het Rotterdamse muziekevenement rondom de omstreden Russische topdirigent Valeri Gergjev. Hij is een persoonlijke vriend van Poetin en is openlijk zeer enthousiast over diens fel bekritiseerde beleid.

Nadat De Telegraaf hierover gisteren aan de bel trok bij het ministerie, zegde de minister halsoverkop zijn lidmaatschap op. Ook liet hij zijn naam van de festivalsite verwijderen. „Het was een fout. Hij dacht dat hij al zijn functies had opgezegd toen hij minister werd, maar deze was over het hoofd gezien”, zegt zijn woordvoerder. De VVD-bewindsman heeft de premier gisteren ingelicht.

Kwaad bloed

Gergjev is zeer omstreden. Als de dirigent optreedt in de westerse wereld, wordt hij veelal ontvangen door demonstranten. De wereldberoemde musicus heeft namelijk kwaad bloed gezet door onder meer Poetins wet tegen homopropaganda te verdedigen. Die zou volgens hem enkel bedoeld zijn om pedofilie te bestrijden. Ook steunt hij openlijk het Russische beleid rond Oekraïne.

Dat een Nederlandse minister een van Poetins vazallen op deze manier indirect heeft gesteund, verbaast het CDA zeer. Kamerlid Omtzigt stelt vragen over de kwestie aan premier Rutte. „Het is een erg rare combinatie van functies die Opstelten hier maakt.” Omtzigt benadrukt dat een minister onafhankelijk moet zijn en elke schijn van belangenverstrengeling moet voorkomen.

Bij het aantreden van Rutte I, waar Opstelten ook deel van uitmaakte, heeft de premier een brief geschreven met de mededeling dat alle bewindslieden al hun nevenfuncties hebben neergelegd. Navraag bij de organisatie van het Gergjev Festival leert dat Opstelten dit nooit heeft gedaan totdat deze krant hem daarover bevroeg.

Hij werd als burgemeester van Rotterdam lid van het comité omdat het evenement jaarlijks in de havenstad wordt gehouden. Tot gisteren stond hij echter in zijn functie van minister vermeld op de site van het muziekfestijn. Op zijn eigen cv was niets over zijn lidmaatschap van het comité te vinden.

Het ’vergeten’ lidmaatschap is extra pijnlijk, vanwege de vermeende Russische betrokkenheid bij de aanslag op de MH17. Opstelten is nauw betrokken bij de afwikkeling van deze tragedie.