Nieuws/Binnenland
911549
Binnenland

'Nederlanders besmet met ebola'

Twee Nederlanders zijn in Sierra Leone mogelijk besmet geraakt met het dodelijke ebolavirus. De twee werkten er als arts in een lokaal ziekenhuis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit donderdagavond bevestigd aan De Telegraaf. Het zou daarmee gaan om de eerste Nederlandse ebolabesmettingen sinds de uitbraak van de virusziekte in West-Afrika.

De twee tropenartsen, de 31-jarige Nick Zwinkels uit Reeuwijk en Erdi Huizenga (39, Apeldoorn), trokken afgelopen dinsdag aan de bel bij de Nederlandse ambassade in Ghana, de dichtstbijzijnde diplomatieke post in het gebied. Ze hadden in een gewone kliniek in het plaatsje Yele onbeschermd patiënten verpleegd waarvan later - na hun dood - bleek dat ze ebola hadden.

Volgens de hulporganisatie waarvoor ze werken, de Lion Heart Foundation, hadden ze tot die tijd ebola buiten de deur weten te houden. „De twee hebben de lokale bevolking veel voorlichting gegeven over ebola, bijvoorbeeld door te zeggen dat mensen elkaar beter niet meer konden omhelzen.”

Naar Nederland

Buitenlandse Zaken houdt nauw contact met de hulporganisatie. „Alle inspanningen zijn er nu op gericht deze mensen op zo kort mogelijke termijn terug naar Nederland te halen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Ebola heeft een gemiddelde incubatietijd van een week. Voor die tijd wil het ministerie ze terug naar huis hebben. „Normaal gesproken is medische repatriëring een zaak van de werkgever en van de verzekeraar, maar deze zaak is zo uitzonderlijk dat de overheid vindt dat zij hier een rol heeft te vervullen. Nederland is voorbereid op dit soort situaties.” Ebola verspreidt zich razendsnel, vooral in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Het dodental staat inmiddels op ruim 2300, het aantal besmettingen op ruim 4200. Onder hen bevinden zich ook honderden gezondheidswerkers.

Ebola bezorgt patiënten eerst koorts, zware hoofdpijn en felle pijnscheuten, gevolgd door diarree, braken en bloedingen van slijmvliezen en ingewanden. Het sterftepercentage ligt naar schatting op 50 tot 90 procent. Een Amerikaanse arts die besmet raakte, herstelde na de toediening van een experimenteel medicijn wonderwel.

Stevige kritiek

De VVD in de Tweede Kamer heeft stevige kritiek op de manier waarop Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ebola-uitbraak bestrijdt. „ Enkele maanden na het uitbreken van de ebola-epidemie is er nog geen gecoördineerde aanpak”, zegt Kamerlid De Caluwé. „Hulporganisaties als het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen doen wat ze kunnen, maar zonder een goede aansturing blijft het dweilen met de kraan open. Er wordt vergaderd, er  is een plan van aanpak, met een mooie opsomming van acties die nodig zijn. Maar er staat niet hoe de verschillende actiepunten worden uitgevoerd, met wie en wanneer.” De VVD wil dat minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking)  tijdens de VN-top later deze maand druk zet op de WHO.

De situatie is er ernstig genoeg voor, zegt De Caluwé „Hele dorpen of delen van steden die in quarantaine zijn geplaatst, ontvangen geen voedsel. Er is honger onder de bevolking, waardoor de mensen in quarantaine weer dreigen uit te breken om op zoek te gaan naar voedsel. Beschermende pakken komen niet aan in de ziekenhuizen. De hulpverleners in de ebola-gebieden zijn totaal overbelast. De regeringen van landen als Sierra Leone en Liberia zijn niet opgewassen tegen de enorme uitdagingen van deze ramp.”

Ebola: de 5 meest gestelde vragen