Nieuws/Binnenland
911592
Binnenland

Nederland bereid ISIS militair te bestrijden

De terreurbeweging ISIS moet ook militair worden aangepakt en Nederland is bereid daaraan mee te doen. Voorwaarde is wel dat de internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen een strategie ontwikkelt die door Nederland kan worden gesteund.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer. Een ruime Kamermeerderheid wil dat Nederland meedoet aan die coalitie en steunt een mogelijke militaire bijdrage daaraan. Het is nog niet duidelijk om welke militaire steun het zou kunnen gaan. Diverse partijen suggereerden de inzet van F-16-gevechtsvliegtuigen.

Maar pas de komende twee weken wordt duidelijk waar de coalitie behoefte aan heeft en hoe het „militaire spoor” er zal uitzien, zei minister Jeanine Hennis van Defensie. Nederland zal bij dat overleg betrokken zijn en volgens haar niets uitsluiten. Wapenleveranties aan de Koerden komen er niet. In de nacht van woensdag op donderdag maakt de Amerikaanse president Barack Obama de plannen voor de aanpak van IS wereldkundig.

Op de SP na schaarde de hele Kamer zich achter het kabinet. Ze zetten wel enige druk. „We willen geen symboolmaatregelen”, liet Sjoerd Sjoerdsma (D66) weten. De VVD, PvdA, D66 en SGP willen „een substantiële bijdrage“ aan de internationale coalitie. De meeste partijen pleitten ook voor meer humanitaire hulp en financiële sancties tegen groepen of individuen die ISIS steunen.

ISIS vormt volgens Timmermans niet alleen een bedreiging in de regio, maar ook voor de veiligheid in de Nederlandse samenleving. De aanpak van de terreurbeweging zal een kwestie van de lange adem zijn, zei hij.

De bewindslieden kwamen ook nog terug op de NAVO-top vorige week in Wales. Daar is Nederland „niet gepasseerd” door de Amerikanen. Die spraken daar met negen andere landen over een coalitie tegen ISIS. Eigenlijk wilden de Amerikanen met 28 of 29 landen hierover praten „maar er was geen ruimte”, aldus Timmermans. Het verhaal is een eigen leven gaan leiden, voegde hij eraan toe.