Nieuws/Binnenland
911629
Binnenland

Kerk was fout met afwijzen homoclub

De Evangelische Gemeente Utrecht (EGU) moet de komende maand haar verhuurbeleid aanpassen, besluiten om ruimten niet meer te verhuren of de kerk voor iedereen, ook homoseksuelen, openstellen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat EGU de fout in is gegaan door geen ruimte te willen verhuren aan een groep jonge homoseksuelen.

De werkgroep Jong&Out van homobelangenorganisatie COC had augustus vorig jaar het bedrijf Zaalverhuur 7 gevraagd of de zogenoemde rommelzolder die EGU verhuurt, gebruikt kon worden voor een wekelijkse bijeenkomst op zondagmiddag.

Strafvervolging

Het Openbaar Ministerie denkt na over strafvervolging van de Evangelische Gemeente Utrecht. Het kerkgenootschap heeft verboden onderscheid gemaakt en mogelijk is er ook sprake van discriminatie.

Uit de kast

Op die bijeenkomst zouden jongeren samenkomen die uit de kast komen of dat net zijn. COC kreeg hierop het volgende te horen van de zaalverhuur: „Ik baal ervan om te moeten melden dat wij een kerkgebouw verhuren waarvan het kerkbestuur eigenaar is en bepaalde eisen stelt aan de (aard van de) huuractiviteiten.” De groep kon de ruimte derhalve niet huren, iets dat volgens het College voor de Rechten van de Mens ’verboden onderscheid is op grond van homoseksuele gerichtheid bij verhuur van een ruimte’.

Andere locatie

Het COC is blij met de uitspraak. „Het fijne is dat we ons nu vrij voelen om een ruimte te kunnen huren, ook als dit een kerkgebouw is”, zegt Philip Tijsma, woordvoerder van het COC. Hij benadrukt dat de groep inmiddels al een locatie heeft gevonden voor haar bijeenkomst.

De kerk wordt dus niet gedwongen om de ruimte te verhuren aan de jongerengroep. „Het was voor ons een principekwestie. Hier ging geen goed signaal van uit. Het gaat om jongeren die op school al veel gepest worden, en dan zegt EGU ook nog eens: jullie zijn hier niet welkom.”

Beleid aanpassen

De Evangelische Gemeente moet binnen de komende maand besluiten hoe zij dit soort zaken voortaan voorkomt. „Het verhuurbeleid kan worden aangepast, zodat er goed aangegeven is wat wel en niet kan in de kerk. Activiteiten die godslasterend zijn wil je bijvoorbeeld niet in de kerk hebben, maar een groep mag je niet uitsluiten. De EGU moet goed nadenken wat voor activiteiten zij in haar gebouw wil. Andere opties zijn iedereen toelaten of stoppen met verhuren”, stelt advocaat mr. Bart Bouter.

Het Utrechtse stadsbestuur liet november vorig jaar al weten dat ze de weigering op grond van seksuele voorkeur onacceptabel en discriminerend vond. Ze stelde echter niets aan de zaak te kunnen doen, omdat EGU zelf over de verhuur van ruimten moest beslissen.