Nieuws/Buitenland
911854
Buitenland

Stuivertje wisselen in Schotse peilingen

In de peilingen voorafgaand aan het referendum in Schotland van komende week is het stuivertje wisselen tussen het ja- en het neekamp. Donderdagavond stond nee op een kleine voorsprong. Volgens onderzoeksbureau YouGov is 52 procent van de kiesgerechtigden tegen afscheiding van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk. 48 procent van de ondervraagden is voor onafhankelijkheid. De peiling werd uitgevoerd voor de kranten The Times en The Sun en liet zwevende kiezers buiten beschouwing.

„Je kunt hier op twee manieren naar kijken”, analyseert Anthony Wells van YouGov. „Misschien zijn de Schotten een beetje geschrokken van het risico toen het erop begon te lijken dat het ook echt kon gaan gebeuren. Anderzijds zou dit ook gewoon de foutmarge van de peilingen kunnen tonen.”

Na de peiling reageerde campagneleider Blair McDougall namens het neekamp dat „de inzet om overduidelijk te winnen zal worden verdubbeld”. Voorman Blair Jenkins bevestigde namens het jakamp dat het referendum „een nek-aan-nekrace” is.

In de vorige peiling van YouGov leidde het jakamp nog met 51 procent tegen 49, waardoor paniek uitbrak in Londen. Toppolitici haastten zich naar Schotland om de campagne van de tegenstanders van onafhankelijkheid te helpen. Premier David Cameron ging persoonlijk naar het noorden om mensen met een emotioneel betoog ervan te overtuigen vooral tegen afscheiding te stemmen. De leiders van de Labourpartij en de Liberal Democrats deden hetzelfde.