Nieuws/Buitenland
911871
Buitenland

Arabische landen steunen VS tegen ISIS

Tien Arabische landen hebben de Verenigde Staten steun toegezegd in de strijd tegen de jihadisten van ISIS. Zij willen voorkomen dat de terreurorganisatie nog meer geld en strijders werft en groepen mensen die door de organisatie zijn „ontmenselijkt”, helpen. Ook kwamen ze overeen hulp te sturen en te helpen bij de wederopbouw.

Dat blijkt uit een persverklaring die donderdag is gepubliceerd na overleg van ministers van de tien landen in de Saudische stad Jeddah. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was daarbij aanwezig. De tien landen zijn Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Koeweit, Oman, Egypte, Irak, Jordanië en Libanon.

Over een directe inzet van militairen in Irak was Kerry duidelijk. „Geen enkel land praat over het plaatsen van troepen op de grond” om het gevecht aan te gaan met Islamitische Staat. Dat is volgens hem ook niet nodig omdat het Iraakse leger en Syrische opstandelingen daarvoor de middelen hebben. Wel zouden de VS graag willen dat er wapens en training komen voor die partijen.