Nieuws
911880
Nieuws

'Voortvluchtige vastgoedman Roger Lips twittert vanuit Dubai'

De failliete vastgoedman Roger Lips is al sinds december vorig jaar voortvluchtig. Maar dat weerhoudt hem er niet van op Twitter ruzie te zoeken met de curator die zijn persoonlijke faillissement behandelt, Flip Schreurs. 

Curator Flip Schreurs retweette gisteravond een tweet van een journalist van het Brabants Dagblad, waarin stond dat een rechter een tijdelijke bestuurder had benoemd van een vennootschap van Lips' vastgoedbedrijf. Al een uur later besloot Roger Lips, die een fervent gebruiker van Twitter is, van zich af te bijten, en zo zijn maandenlange stilzwijgen te verbreken.

Volgens Lips had de curator 'een onware stelling' geretweet, 'van een riooljournalist die te dom is zaken echt te snappen', aldus Lips, die de tweet van de curator verder 'hersenloos' en 'een fatsoenlijk jurist onwaardig' noemt.

@FlipSchreurs @HenkSnijders1 retweeten van een onware stelling ve riooljournalist die te dom is zaken echt te snappen is even zo hersenloos — Roger Lips (@RogerLips) September 10, 2014 

@FlipSchreurs @HenkSnijders1 en dat doen, wetende dat ander journaille dat overneemt is een fatsoenlijk jurist onwaardig — Roger Lips (@RogerLips) September 10, 2014 

Dubai

Het is het eerste contact van de curator met Lips sinds lange tijd. 'Als u deze tweets ziet als direct contact, dan zou dat inderdaad zo zijn. Maar ik beschouw dit niet als rechtstreeks contact', zegt curator Schreurs tegen De Telegraaf. 'Ik vond de tweet van de journalist van het Brabants Dagblad in 140 tekens een keurige samenvatting van de zitting bij de rechtbank van Amsterdam gisteren.'

De rechtbank van Amsterdam benoemde Peter Zwart tijdelijk als bestuurder van de Lips Groep. De partner van Lips, die pas sinds kort als bestuurder staat ingeschreven, is tijdelijk geschorst. De curatoren omarmen het voorstel van de rechter voor een minnelijke regeling met Lips, waarin zowel Lips als de curatoren een bestuurder van het vastgoedbedrijf kunnen benoemen.  

Sinds december vorig jaar verblijft Lips op een onbekende locatie, vermoedelijk in het buitenland. Sindsdien communiceren de curatoren met Lips via zijn advocaten. Volgens de advocaten zit Lips' partner, met wie hij vijf kinderen heeft, momenteel in Dubai. 'Ik neem aan dat Lips ook in Dubai zit', aldus Schreurs, 'maar we hebben nog van niemand gehoord dat hij daar is gezien.' 

Eerder ging het gerucht dat Lips in het Zwitserse Crans-Montana zou zitten, in een chalet dat hij kort voor zijn faillissement had weggegeven aan zijn kinderen. Volgens curator Schreurs is Lips daar in januari gezien. 'Iemand die hem kende heeft hem daar gezien en gefotografeerd.' UPDATE:

Volgens Roger Lips liegt curator Flip Schreurs over de zaak.

@dft naast rijdende rechters zijn er in NL ook liegende curatoren. Leuk TV format — Roger Lips (@RogerLips) September 11, 2014 

Failliet

Vastgoedondernemer Roger Lips werd in april 2013 persoonlijk failliet verklaard. In september vorig jaar werd hij voor vier weken in de cel gezet, omdat hij de curatoren te weinig inlichtingen verschafte. Nadat hij onder meer openheid van zaken had gegeven over een aantal waardevolle auto's, kwam hij weer vrij. Maar wel op voorwaarde dat hij de curatoren volledige medewerking zou verlenen, geen vermogen zou wegsluizen, en niet naar het buitenland zou reizen.

'Menselijke fout'

In december oordeelde de rechtbank Den Bosch dat Lips weer moest worden gegijzeld, omdat hij niet voldoende meewerkte. De rechtbank stuurde door een 'menselijke fout' een bericht over die beslissing naar Lips' advocaten. Sindsdien is het niet bekend waar Lips verblijft en is hij volgens curator Schreurs 'feitelijk voortvluchtig'.

Schuld

Lips ging persoonlijk failliet met een schuld van tientallen miljoenen bij SNS Reaal, ABN Amro en Rabobank. Bij SNS had hij een krediet van zo'n €380 miljoen. Het grootste project van de Udense vastgoedontwikkelaar was The Wall, het winkelcentrum langs de A2 bij Utrecht. The Wall, dat voor een groot deel leeg staat, was een flinke strop voor zowel Lips als SNS. De inmiddels genationaliseerde bank eist in verband met The Wall zo'n €50 miljoen van Lips.