Nieuws/Buitenland
911884
Buitenland

Geen Duitse en Britse deelname luchtacties

Duitsland en Groot-Brittannië nemen niet deel aan luchtacties tegen Islamitische Staat in Syrië. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen donderdag in Berlijn laten weten.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zei na het gesprek met Hammond in Berlijn dat aan Duitsland niet is gevraagd deel te nemen aan de luchtacties en dat het dat ook niet zou doen. Steinmeiers Britse ambtgenoot Philip Hammond zei dat Groot-Brittannië ,,geheel achter de Amerikaanse benadering staat om een internationale coalitie op te bouwen'' tegen Islamitische Staat, dat hij ,,barbaars'' noemde. Zijn land zal echter niet aan luchtacties boven Syrië deelnemen.

,,Laat ik duidelijk zijn: Groot-Brittannië zal niet deelnemen aan enige luchtactie boven Syrië. We hebben daarover vorig jaar in ons parlement gedebatteerd en wij zullen dat standpunt niet veranderen'', zei Hammond.

De woordvoerder van de Britse premier David Cameron zei dat Cameron militaire actie tegen ISIS in Syrië niet uitsluit. Het Lagerhuis heeft vorig jaar alleen militair optreden tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad uitgesloten. Over acties tegen Islamitische Staat heeft de regering haar standpunt nog niet bepaald, aldus de woordvoerder.