Nieuws
911901
Nieuws

EU-sancties tegen Rusland vanaf vrijdag

Europa gaat Poetin vrijdag met keiharde nieuwe sancties vol in zijn Russische oliewinning raken, de grootste inkomstenbron van Moskou. Met de VS zouden de eurolanden voor miljarden aan investeringen in Rusland van Exxon Mobil en BP in oliewinning in de Arctische Zee blokkeren.

Dat wordt de zwaarste ingreep om de Russische president Poetin in zijn achilleshiel, de economie, te raken en hem met harde hand te dwingen zijn steun aan de paramilitairen in Oekraïne te stoppen.

Europees president Herman Van Rompuy maakte vandaag ook bekend dat de Europese Unie haar sancties tegen Rusland gaat heroverwegen. Instanties in Brussel gaan bekijken of de strafmaatregelen allemaal of gedeeltelijk moeten worden aangepast, geschorst of ingetrokken.. Volgens Van Rompuy heeft de EU altijd benadrukt dat haar sancties kunnen worden aangepast, naar gelang de omstandigheden.

Ondanks de aangekondigde evaluatie treden vrijdag nieuwe Europese sancties tegen Rusland in werking. Zij waren begin deze week al aangenomen. Op aandringen van verscheidene EU-lidstaten was de invoering uitgesteld wegens het bestand. De EU-lidstaten raakten verdeeld of nieuwe sancties nog wel moesten, maar na dagenlang overleg is nu besloten ze toch te laten ingaan omdat de Russen nog steeds de pro-Russische rebellen zouden steunen.

Door deze maatregelen, die volgen op de eerste sancties in juli, worden alle bedrijven in de oliesector en aanverwante technologische leveranciers met activiteiten in Rusland geraakt. Zijn export draait goeddeels op energie.

Vrijdag treden de nieuwe Europese sancties tegen Rusland in werking na aanhoudende steun van Moskou aan pro-Russische rebellen die de staakt-het-vuren-afspraken volop schenden. Op geruchten van nieuwe ingrepen is de Russische roebel al naar het laagste niveau in jaren gezakt.

Blokkade energiebedrijven

Op aandringen van verscheidene EU-lidstaten was de invoering van nieuwe sancties uitgesteld wegens het staakt-het-vuren dat vrijdagmiddag in het oosten van Oekraïne van kracht was geworden.

Drie Russische energiebedrijven (Rosneft, Gazprom Neft en Transneft) zullen naar verwachting geen toegang meer krijgen tot de Europese kapitaalmarkt. Eerder maakte de EU dit al onmogelijk voor een aantal Russische banken.

Zwarte lijst

Waarschijnlijk komen er ook nog eens 24 nieuwe namen op de zogeheten zwarte lijst. Van de personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren, ook komen de individuen de EU niet meer in.