Nieuws/Binnenland
911902
Binnenland

'Dure zonnebril niet beter dan koopje'

Heb je afgelopen zomer net geïnvesteerd in een dure zonnebril? Slecht nieuws. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat goedkope zonnebrillen onze ogen net zo goed beschermen tegen schadelijke straling als dure designervarianten.

Het kiezen van de juiste zonnebril is vrij belangrijk. Opticiens adviseren over het algemeen er één te dragen wanneer de zon sterker is en langer dan 10 minuten schijnt. Dit betekent dat je er vanaf half april tot eind september - als de niveaus van UV-stralen drie keer hoger zijn dan tijdens de winter- misschien wel eentje in je tas hebt.

Schade

De UV-straling van de zon, met name UVB (de straling die ook voor verbranding van de huid zorgt), is extreem schadelijk voor de ogen. Zonschade kan onder andere leiden tot troebel zicht, staar, algemeen verlies van het gezichtsvermogen en zelfs huidkanker op het ooglid.

Als onderdeel van het nieuwe onderzoek naar de goedkope versus de dure zonnebril kocht onderzoeker Dennis Fong zonnebrillen van drie designermerken. Deze exemplaren kostten allemaal meer dan 100 dollar (ruim 75 euro) per stuk. Tevens kocht Fong 11 goedkopere paren onder de 10 dollar in simpele winkeltjes.

Door middel van nauwekeurige metingen vond hij dat de goedkope zonnebrillen, net als de duurdere varianten, 100 procent van de UVA en UVB-stralen blokkeerden.

Fong benadrukt dat mensen vaak ook voor comfortabele pasvorm en duurzame monturen voor duurdere brillen kiezen, maar in mate van bescherming tegen schadelijke straling zit er dus geen verschil tussen de prijsklassen.