Nieuws/Buitenland
911931
Buitenland

Zaak Pistorius afgebroken

De rechtszaak tegen Oscar Pistorius is donderdagmiddag geschorst. De zaak gaat vrijdagochtend weer verder. Rechter Thokozile Matilda Masipa heeft zich nog niet definitief uitgesproken over de schuldvraag, maar het lijkt erop dat Pistorius dood door schuld wordt verweten. Dat kan hem 15 jaar cel opleveren.

Zo oordeelde de rechter dat Pistorius tijd heeft gehad om de beveiliging te bellen toen hij meende dat er een inbreker in zijn huis was. In plaats daarvan nam hij de beslissing om ver kogels af te vuren op de badkamerdeur waarachter zijn vriendin Reeva Steenkamp bleek te zitten. In de korte zitting na de lunchpauze zei de rechter dat Pistorius ,,nalatig'' was geweest en ,,te gehaast en met buitensporig geweld'' had gehandeld.

Eerder werd duidelijk dat de invalide atleet in ieder geval niet schuldig is aan moord met voorbedachten rade noch 'gewone' moord op Steenkamp.

Lees hier een analyse van onze correspondent in Zuid-Afrika: Verrast door 'lichte' straf Pistorius.

 

Rechter Masipa gaat uitspraak #Pistorius pas morgen bekend maken, maar alles wijst op dood door schuld. Maximum = 15 jaar. Miminum = 0. — Joël Roerig (@joelroerig) 11 september 2014