Nieuws/Buitenland
911943
Buitenland

Iran: er is iets mis met coalitie tegen IS

Iran plaatste donderdag vragen bij de coalitie die wordt opgezet tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS). De door Washington geleide coalitie heeft leden die zelf militair en financieel terroristen in Syrië en Irak steunen, zei een woordvoerster van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens haar „meten die mogendheden met twee maten als ze extremisme bestrijden en dat is een van de oorzaken van de verspreiding van het terrorisme”.

Het sjiitische Iran steunt de regering van president Assad van Syrië in de strijd tegen de gewapende oppositie. Die bestaat voornamelijk uit soennitische strijders. Die hebben steun gekregen uit onder meer de Arabische Golfstaten. Daar regeert een over het algemeen prowesterse soennitische elite.

In Syrië heeft ISIS andere strijdgroepen overvleugeld. De terreurbeweging trok in juni Irak binnen. Daar belaagt ISIS ook de overwegend sjiitische regering. Het extremisme van ISIS is ook voor de Arabische Golfstaten een bedreiging. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, praat donderdag in Saudi-Arabië met onder meer de Golfstaten over de coalitie waar Iran niet voor is uitgenodigd.