Nieuws/Binnenland
911952
Binnenland

'Pro Patria had achterban niet in bedwang'

De organisatie Pro Patria (voor het vaderland) mag op 20 september in Den Haag geen demonstratieve optocht houden. Demonstreren mag, maar dan op één plaats. De gemeente Den Haag heeft dat besloten op grond van ervaringen met Pro Patria op 10 augustus, zo heeft ze donderdag laten weten.

Pro Patria liep op die dag een optocht door de Schilderswijk als protest tegen Islamitische Staat (ISIS). De organisatie had een deel van haar achterban niet onder controle, aldus de gemeente. Zo liepen er demonstranten mee die hun gezicht hadden bedekt. Dat was tegen de afspraken. Ook maakten demonstranten ruzie met bezoekers van een koffiehuis, waar de politie een eind aan moest maken. Even later moest de ME ingrijpen om een confrontatie met een groep jongeren uit de Schilderswijk te voorkomen.

Bij die optocht liepen ook ongeveer 25 supporters van ADO Den Haag mee. Zij zijn bij de politie bekend als leden van de harde kern. Hun „negatieve gedrag heeft mede geleid tot het ontstaan van de wanordelijkheden”, zegt de gemeente. De ADO-supporters doen waarschijnlijk ook mee op 20 september.