Nieuws/Binnenland
911955
Binnenland

Ebola gebruiken als biowapen?

Na een incident op de luchthaven in Nigeria afgelopen weekend, groeit de bezorgdheid over de vraag of het ebolavirus gebruikt zou kunnen worden als wapen.

Op de Nigeriaanse luchthaven werd een Amerikaanse veiligheidsagent gestoken met een injectienaald. Na onderzoek in een laboratorium werd geconcludeerd dat er in de spuit geen gif of een virus zat.

Toch rijst na het incident bij verschillende veiligsheidsinstanties de vraag of het extreem dodelijke ebolavirus ingezet zou kunnen worden als biowapen. Experts zeggen dat het lastig is om een grote aanval te organiseren, omdat daar grote hoeveelheden van het virus voor nodig zijn. Echter, kleine aanvallen mogen zeker niet worden uitgesloten.

Incubatie

Een relatief kleine aanval zoals die op het vliegveld in Nigeria zou niet direct leiden tot veel doden, maar wel de nodige paniek veroorzaken en wellicht economische consequenties hebben. "Als er een passagier in het vliegtuig ziek wordt, zou theoretisch gezien iedereen aan boord van dat toestel in quarantaine geplaatst moeten worden", zegt Dr Robert Kadlec, specialist op het gebied van biologische dreigingen tegenover de New York Times.

Ebola heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een incubatietijd die wordt geschat op twee tot 21 dagen. Dat betekent dat veel mensen tot redelijk lange tijd na blootstelling aan het virus geen symptomen vertonen. Dat zou kunnen inhouden dat een besmet persoon gewoon naast je in het vliegtuig zit zonder dat je het weet.

Toch willen deskundigen deze angst enigszins wegnemen. Een persoon is namelijk niet besmettelijk tot de symptomen zich echt openbaren en dan nog moet je in direct contact komen met de lichaamsvloeistoffen van een patiënt. Dat maakt het gevaar van ebola als biowapen iets kleiner. Als een geïnfecteerde patiënt slechte bedoelingen heeft en het virus wil verspreiden, moet hij of zij er op één of andere manier toch voor zorgen dat zijn lichaamsvloeistoffen in direct contact komen met de vloeistoffen van iemand anders.

Het aantal mensen dat in West-Afrika aan de besmetting met het ebolavirus is gestorven, is tot zeker 2296 gestegen. Er zijn 4293 besmettingen geregistreerd.

Ebola: de 5 meest gestelde vragen