Nieuws/Binnenland
911989
Binnenland

Doodsmak peuter ook in rechtszaal mysterie

Het is nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd met het 3-jarige jongetje dat vorig jaar vanaf een flat in Amsterdam viel en overleed. Dat bleek woensdag tijdens de eerste inhoudelijk zitting voor de rechtbank in Amsterdam.

De peuter viel op 9 april 2013 van de zesde etage van flat Kikkenstein in Amsterdam Zuidoost. Hij overleefde de val niet. Cruciale vraag is sindsdien: is de peuter op de reling geklommen en eroverheen gevallen of is hij ervan afgegooid?

De 38-jarige verdachte Paul A. werd na de dood van zijn neefje opgepakt. Het Openbaar Ministerie rekent hem moord aan, maar de Ghanees ontkent dat hij zijn neefje over de galerijreling heeft gegooid. „Ik heb alleen met hem gespeeld”, verklaarde hij. „Ik was gek op hem.”

A. verklaarde geen idee te hebben wat er is gebeurd. Reden daarvoor is volgens hem dat hij had op het moment van de val meer dan een fles wijn en een fles wodka had gedronken en wiet gerookt. A. kan het kind over de reling hebben gegooid, maar ook een roekeloos spel hebben gespeeld met het slachtoffertje. Uit onderzoek is gebleken dat de peuter zelf in staat zou kunnen zijn geweest om over de reling te klimmen.

Volgens de moeder van het jongetje heeft A. gezegd dat hij zijn neefje heeft „weggegooid omdat hij evil is”. Ook hebben andere getuigen verklaard dat hij heeft geroepen: „Ik heb hem gedood”.

De politie luisterde hem af en A. zou meerdere keren hebben gezegd dat er een video is waarop te zien is dat hij de jongen niet heeft vermoord. Die is er volgens de rechtbank niet. Tijdens het verhoren bij de politie maakte de man een verwarde indruk. Tijdens zijn aanhouding lachte hij, volgens de politie.

„Ik had nooit gedacht dat er zoiets verschrikkelijks zou gebeuren”, zei A. voor de rechtbank, die niets heeft meegekregen van de val en de consternatie daarna. „Ik denk niet dat ik dat gedaan kan hebben. Ik zal de rest van mijn leven rechtvaardigheid zoeken.”