Nieuws/Binnenland
911995
Binnenland

Ruzie over orkestnaam voorlopig beslecht

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede mag zijn naam niet meer gebruiken. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag na een bodemprocedure die het NedSym tegen het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam had aangespannen.

Het is inmiddels de vijfde rechterlijke uitspraak in de langslepende ruzie tussen de twee orkesten over het gebruik van de naam. De orkesten hebben eerder zaken tegen elkaar gevoerd bij de rechtbank en het hof. Het NedPho heeft nu drie zaken gewonnen, het NedSym twee.

Het gebakkelei begon toen het voormalige Orkest van het Oosten in 2011 besloot zijn naam te veranderen in het Nederlands Symfonieorkest. Dit leidde tot wrevel bij het NedPho, dat vindt dat de namen te veel op elkaar lijken.

Het Amsterdamse orkest beroept zich op afspraken tussen de toenmalige directeuren eind jaren 90. Het Orkest van het Oosten beloofde toen de naam NedSym niet in Nederland te gebruiken. Die afspraak geldt nog steeds, stelt de rechtbank nu.

Het orkest uit Enschede koos voor NedSym omdat het zich in het buitenland al jarenlang als Netherlands Symphony Orchestra presenteert. Het gebruik van de Engelse naam mag wel van de rechter, mits het orkest eraan toevoegt 'based in Enschede'.