Nieuws/Binnenland
912006
Binnenland

Teeven zet sluiting jeugdinrichting door

De justitiële jeugdinrichting Amsterbaken gaat toch dicht per 1 januari 2016. Alternatieven die onder meer door de instelling zelf zijn aangedragen en op verzoek van de Tweede Kamer zijn onderzocht, voldoen niet aan de voorwaarden van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Hij zet daarom de sluiting door, zo heeft hij woensdag aan de Kamer geschreven.

Het afstoten van het behandelcentrum voor jongens in Amsterdam is volgens hem nodig omdat er de komende jaren naar verwachting minder behoefte is aan plaatsen, omdat de jeugdcriminaliteit daalt. Tegelijk past het in zijn plannen om flink te bezuinigen op de gevangenissector. De sluiting van de Amsterbaken moet vanaf 2016 een besparing van ruim 16 miljoen euro opleveren.

De alternatieven leveren miljoenen minder op of ze zijn inhoudelijk niet in te passen in de sector, stelt Teeven. In een groter aantal kleinschalige lokale opvanglocaties ziet Teeven op zich nog wel perspectief voor de toekomst, maar op de korte en middellange termijn is dat volgens hem niet betaalbaar.

In de Amsterbaken is plaats voor 80 jongens die zijn veroordeeld voor een delict en een speciaal behandelprogramma krijgen.