Nieuws/Binnenland
912007
Binnenland

Wecken op de nationale erfgoedlijst

Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities te staan. Dat gebeurt zaterdag tijdens een beurs in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maakte een museumwoordvoerster woensdag bekend.

De erfgoedlijst wordt sinds 2012 verzameld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Er staan ambachten op, maar ook evenementen als Sint Maarten en de Vierdaagse. Onlangs is het woonwagenleven nog op de lijst gezet. Erfgoederen kunnen bij de Unesco worden voorgedragen voor een plek op de werelderfgoedlijst

Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren. Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar. Wecken is genoemd naar de Duitse fabrikant Weck, die de benodigde potten, sluitingen en ketels maakte.

Volgens het Openluchtmuseum is wecken op dit moment weer helemaal in. Daarom is er zondag in het museum een wedstrijd tussen topkoks en amateurs wie het mooiste weckgerecht kan maken.