Nieuws/Binnenland
912009
Binnenland

Raad Rotterdam kan terminal niet tegenhouden

De Rotterdamse gemeenteraad kan de komst van de Russische Shtandart-olieterminal niet tegenhouden, hoe graag GroenLinks en Leefbaar Rotterdam dat ook willen. Dat is het gevolg van de afspraken die destijds zijn gemaakt toen het havenbedrijf werd verzelfstandigd en de Nederlandse Staat daar later als tweede aandeelhouder bij kwam.

Onder aanvoering van GroenLinks wordt er naar een meerderheid gezocht om de bouw van de terminal tegen te gaan. Directe aanleiding zijn de sancties die Europa aan Rusland heeft opgelegd wegens de Russische acties in Oekraïne.

Een deel van de raad wil daar op meevaren. Het Rijk wil echter geen extra sancties opleggen dan die in Brussel al zijn vastgesteld. Als mede-aandeelhouder van het havenbedrijf heeft de raad het Rijk wel nodig om Shtandart tegen te houden.

GroenLinks en Leefbaar probeerden al eerder de vergunning tegen te houden omdat Shtandart het in Rusland zelf niet zo nauw zou nemen met de milieu- en veiligheidsmaatregelen. GroenLinks-raadslid Arno Bonte: „Met nieuwe sancties in aantocht zie ik een nieuw argument om de bouw tegen te houden.”