Nieuws/Buitenland
912026
Buitenland

EU-sancties tegen Rusland vanaf vrijdag

Vrijdag treden de nieuwe Europese sancties tegen Rusland in werking die begin deze week al waren bekrachtigd. Op aandringen van verscheidene EU-lidstaten was de invoering uitgesteld wegens het staakt-het-vuren dat vrijdagmiddag in het oosten van Oekraïne van kracht was geworden. Dat is donderdag in Brussel bekendgemaakt.

De EU-lidstaten hadden vorige week tot verdere strafmaatregelen besloten wegens de aanhoudende Russische steun aan de pro-Russische rebellen. Op dat moment kwam er echter een bestand tot stand tussen de Oekraïense regering en de opstandelingen. De EU-lidstaten raakten verdeeld of nieuwe sancties nog wel moesten, maar na dagenlang overleg is nu besloten ze toch te laten ingaan.

De omvang van de nieuwe sancties wordt vrijdag duidelijk. Naar verluidt komen er 24 nieuwe namen op de zogeheten zwarte lijst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren, ook komen de individuen de EU niet meer in.

Ook zouden drie Russische energiebedrijven (Rosneft, Gazprom Neft en Transneft) geen toegang meer krijgen tot de Europese kapitaalmarkt. Eerder maakte de EU dit al onmogelijk voor een aantal Russische banken.