Nieuws/Binnenland
912031
Binnenland

Tweede Kamer weer op zoek naar een ombudsman

De Tweede Kamer stelt een nieuwe commissie in die op zoek gaat naar een Nationale ombudsman. Alle fracties mogen een lid leveren voor de commissie, die naar verwachting volgende week dinsdag al aan de slag gaat. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg woensdag gemeld aan de Tweede Kamer.

De tijdelijke commissie zal zich eerst buigen over een profielschets om capabele kandidaten aan te trekken. De Nationale Ombudsman komt op voor burgers die een klacht hebben over de overheid.

De post is vlak voor de zomer weer vacant geworden toen Guido van Woerkom zich kort na zijn benoeming alsnog terugtrok. De oud-hoofddirecteur van de ANWB was in opspraak gekomen door een eerdere uitspraak over Marokkanen en een riante vertrekbonus.

Zijn benoeming was voorbereid door een clubje Kamerleden uit de commissie die zich bezighoudt met Binnenlandse Zaken. Na zijn voordracht ontstond politiek rumoer toen Marokkaanse organisaties hun afkeer van Van Woerkom toonden.

De hele procedure moet nu opnieuw en alle fracties kunnen zich er nu vooraf mee bemoeien, waarna de Kamer moet instemmen met de voordracht. De planning is volgens Van Miltenburg dat er voor het einde van het jaar een nieuwe ombudsman is.

De vorige ombudsman Alex Brenninkmeijer is al weg en wordt tijdelijk vervangen door Frank van Dooren.