Nieuws/Binnenland
912032
Binnenland

'Arts in orgaanhandel is in Nederland'

Een Turkse arts die wordt gezocht voor betrokkenheid bij illegale orgaanhandel in Kosovo, zou in Nederland verblijven. Dat hebben Servische media woensdag gemeld.

Volgens de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden is de vermoedelijke verblijfplaats van Yusuf Sonmez (57) vorige week doorgegeven aan de Nederlandse autoriteiten. De man zou in een villa van 2 miljoen euro in Amsterdam wonen. Volgens het Openbaar Ministerie in de hoofdstad is er niemand met die naam gearresteerd. Of Servië daar wel om heeft gevraagd, kon een woordvoerder niet zeggen.

Sonmez staat op een opsporingslijst van de internationale politieorganisatie Interpol. Hij is in 2011 opgepakt in Turkije, maar werd weer vrijgelaten. Sindsdien was hij spoorloos. Sonmez zou tot voor kort in Zuid-Afrika hebben gewoond.

Sonmez wordt ook wel Dokter Dood en Dokter Frankenstein genoemd. In een privékliniek in Pristina in Kosovo zou hij honderden illegale transplantaties hebben uitgevoerd. Hij gebruikte daarvoor onder meer organen van arme mensen uit Oost-Europa en Centraal-Azië die geld nodig hadden. Die mensen zouden 15.000 euro krijgen, was de belofte, maar vaak zouden ze minder of helemaal niets hebben ontvangen. Patiënten die de organen kochten, voornamelijk mensen uit Israël, zouden 80.000 tot 100.000 euro hebben betaald voor een transplantatie.

De zaak kwam aan het licht, toen in 2008 iemand uit Turkije op het vliegveld van de Kosovaarse hoofdstad vlak voor vertrek onwel werd. Het bleek dat hij kort daarvoor was geopereerd om zijn nier te laten verwijderen.

De aanklagers zoeken ook naar het vermeende meesterbrein achter de illegale orgaanhandel. Moshe Harel zou in 2012 zijn opgepakt in zijn thuisland Israël, maar dat is nooit bevestigd en hij staat nog op de opsporingslijst van Interpol. Een prominente Kosovaarse uroloog kreeg vorig jaar 8 jaar celstraf voor de orgaanhandel. Een ex-minister van Volksgezondheid van Kosovo stond ook terecht, maar werd vrijgesproken.