Nieuws/Binnenland
912035
Binnenland

'Huurders moeten meer te zeggen krijgen'

Huurdersorganisaties moeten meer te zeggen krijgen over het beleid van de corporaties. Dat liet de Woonbond woensdag weten in de aanloop naar een rondetafelgesprek over de corporaties in het Tweede Kamergebouw op donderdag.

„Huurders financieren de corporaties bijna volledig en zijn in hun dagelijks leven sterk afhankelijk van de keuzes die een corporatie maakt. De Woonbond wil daarom instemmingsrecht voor huurdersorganisaties op belangrijke onderwerpen, zoals het huurbeleid, fusies of het verkoopbeleid van een woningcorporatie. Ook bij de prestatieafspraken over het lokale woonbeleid tussen corporaties en gemeenten moeten huurdersorganisaties volwaardig partner zijn”, vindt de bond.

Het verdwijnen van honderdduizenden woningen uit de sociale huursector zit de bond ook hogelijk dwars. „Dat is een grote aanslag op de beschikbaarheid van betaalbare woningen, terwijl steeds meer mensen hier behoefte aan hebben.”

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed in Nederland, de IVBN, wil de commerciële activiteiten van de corporaties veel strakker laten scheiden van de sociale kerntaak. „Commerciële activiteiten van corporaties hebben in het recente verleden al geleid tot het weglekken van maatschappelijk bestemd kapitaal dat voor de sociale kerntaak van woningcorporaties was bestemd.” Daarbij werkte dat ook nog eens marktverstorend, zegt de vereniging die vastgoedbeleggers vertegenwoordigt die willen investeren in de vrije huursector.