Nieuws/Binnenland
912039
Binnenland

Ouderen moeten meer betalen

Ouderen moeten volgend jaar meer belasting en zorgpremie betalen. De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor AOW'ers, gaat omlaag, wat de schatkist 195 miljoen euro moet opleveren. De ouderenkorting bij vermogen wordt helemaal geschrapt, wat 190 miljoen in het laatje brengt voor het Rijk. Verder gaat de inkomensafhankelijke zorgpremie voor mensen zonder werk omhoog. Zzp'ers worden hiervoor gecompenseerd, ouderen niet.

Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt in zijn begrotingsakkoord met de coalitie en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ingewijden hebben een bericht van RTL Nieuws hierover woensdag bevestigd.

Het kabinet neemt de maatregelen omdat het nog een financieel gat van ruim 600 miljoen moet dekken. Dat is ontstaan doordat het plan om de zorg-, huur- en andere toeslagen te combineren tot een huishoudentoeslag, niet uitvoerbaar bleek.

Het akkoord met de oppositiepartijen kwam vorige week tot stand. De hoofdlijnen van de voornemens, die op Prinsjesdag officieel bekend worden, lekten al uit. Zo komt er in totaal 1 miljard aan lastenverlichting. De meeste mensen gaan er door de maatregelen licht op vooruit. Maar dat geldt niet voor ouderen en alleenverdieners met kinderen, zeiden bronnen eerder al. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken waarschuwde woensdag tijdens overleg met ouderenorganisaties dat er niet veel plussen komen voor deze groep.