Nieuws/Binnenland
912044
Binnenland

'Klacht tegen Suriname zeker toegewezen'

De aanklacht die 59 nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden hebben ingediend tegen Suriname, wordt vrijwel zeker toegewezen. „De kans daarop is 99,9 procent”, zei advocaat Gerard Spong woensdag. Spong is op de achtergrond betrokken bij de opstelling van de aanklacht.

De nabestaanden hebben Suriname aangeklaagd bij de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wegens schending van de mensenrechten. „Vergelijkbare klachten tegen bijvoorbeeld Argentinië zijn ook toegewezen”, aldus Spong. „De vraag is alleen wat Suriname zal doen als de klacht leidt tot een veroordeling. Als het zo'n boevennest blijft, zal het land dat doodleuk naast zich neerleggen.”

De nabestaanden hebben er geen vertrouwen in dat de Surinaamse rechter het lopende strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden goed zal afronden. In de zaak staan 25 verdachten, inclusief de huidige president Desi Bouterse, terecht voor hun mogelijke betrokkenheid bij de executie van 15 vooraanstaande Surinamers in december 1982. De slachtoffers waren tegenstanders van het regime van Bouterse.

De nabestaanden willen dat de OAS Suriname op de vingers tikt over hoe de overheid tot nu omgaat met het vervolgen van de verdachten. Zo moet de omstreden amnestiewet uit 2012 van tafel, die de verdachten vrijwaart van vervolging. Ook moeten de nabestaanden een schadevergoeding krijgen.